Ponovo pare za radna mesta

Bez autora
May 25 2014

Država je omogućila subvencije iz budžeta za domaće i strane investitore koji ulože značajan novac u razvoj proizvodnje u Srbiji.U Uredbi usvojenoj prekjuče pomoć je predviđena i za investicije u usluge koje mogu da budu predmet međunarodne trgovine, kao i strateške projekte u turizmu. Subvencije će se, kao i do sada, dodeljivati preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), a visina pomoći iz državne kase zavisiće prvenstveno od vrednosti ulaganja.

Ponovo pare za radna mestaDržava je omogućila subvencije iz budžeta za domaće i strane investitore koji ulože značajan novac u razvoj proizvodnje u Srbiji. U Uredbi usvojenoj prekjuče pomoć je predviđena i za investicije u usluge koje mogu da budu predmet međunarodne trgovine, kao i strateške projekte u turizmu. Subvencije će se, kao i do sada, dodeljivati preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), a visina pomoći iz državne kase zavisiće prvenstveno od vrednosti ulaganja.

Dotacije će se "meriti" na osnovu opravdanih troškova ulaganja ili troškova bruto plata potrebnih za otvaranje novih radnih mesta u periodu od dve godine. U opravdane troškove spada i zakup poslovnih prostorija.

Uredba predviđa da velike kompanije mogu da dobiju podsticaj do 50 odsto opravdanih troškova investicionog projekta, srednje do 60 odsto, a male do 70 odsto troškova. Ovo važi za investicije vredne do 50 miliona evra. Za iznose veće od toga, subvencije će procentualno biti manje. Tako će oni koji investiraju više od 100 miliona evra, moći da računaju na maksimum 17 odsto od ovih troškova.

Uz sve ovo, bez obzira na to koliko je vredna investicija, uslov je i da sam investitor obezbedi učešće od minimum 25 odsto opravdanih troškova svog ulaganja iz sopstvenih izvora ili drugih, mimo države.

Vlada Srbije predvidela je šest kategorija investitora, odnosno projekata koji imaju pravo na subvencije.

U prvu spadaju investicije u proizvodnom sektoru kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta u najnerazvijenijim i devastiranim opštinama, uz vrednost investicije od najmanje 500.000 evra. U drugoj su takođe proizvodne investicije, ali sa minimum 100 novootvorenih radnih mesta u opštinama u prvoj, drugoj i trećoj grupi razvijenosti, vrednosti investicije od najmanje milion evra.

Treća kategorija sa pravom na subvencije su investicije u sektor usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine (ovde se najčešće misli na IT industriju), čija je minimalna vrednost 300.000 evra i kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mesta. Četvrte su investicije u strateške projekte iz oblasti turizma čija je minimalna vrednost pet miliona evra i kojima se obezbeđuje otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta.

Peta kategorija obuhvata velike investicione projekte pod uslovom da najmanje 20 odsto od vrednosti investicionog projekta bude realizovano u toku godinu dana od sklapanja ugovora. I, konačno, u šestoj grupi nalaze se srednji investicioni projekti, pod uslovom da najmanje 10 odsto od vrednosti investicionog projekta bude realizovano u toku prvih godinu dana.

Ulaganja od posebnog značaja

Uredbom je predviđeno i ulaganje od posebnog značaja, i tu se novac iz budžeta izdvaja po odluci Vlade. Ta sredstva mogu da se koriste za finansiranje ulaganja Srbije u kapital zajedničkog privrednog društva, kao i za dodelu subvencija investitoru, odnosno zajedničkom privrednom društvu. Republika Srbija može u zajedničko privredno društvo kao ulog uneti novčana sredstva, pokretnu i nepokretnu imovinu, kao i druga prava koja su u njenoj svojini.

Računica

Investitor koji ulaže više od 100 miliona evra, imaće pravo na subvencije po sledećoj "računici":

1. za opravdane troškove do 50 miliona evra - do 50% tih troškova,
2. za deo opravdanih troškova od 50 do 100 miliona evra - do 25% tih troškova,
3. za deo opravdanih troškova veći od 100 miliona evra - do 17% tih troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik